16.8.2013

Ravintoloissa tilaaminen

Ravintoloissa ruokaillessa pitää allergisen aina (yleensä) varmistaa työntekijältä, sisältääkö hänen annoksensa kiellettyjä ruoka-aineita tai saako annoksen ilman niitä. Joidenkin ruokailijoiden tarvitsee vielä varmistaa, kypsennetäänkö heidän annoksensa esimerkiksi samalla grillillä tai paistotasolla kuin esimerkiksi kalatuotteet.

Tilauksen teko on allekirjoittaneella onnistunut hyvin joitakin tapauksia lukuunottamatta. Suomeksi "Saisko tämän annoksen maidottomana (ja ilman kalaa, raakaa kananmunaa)?" "Joo, kyllä mä uskoisin. Voin vielä varmistaa keittiöltä." "Kiitos." onnistuu vaivatta kun kaikki osapuolet ymmärtävät, mitä "ilman maitoa" tarkoittaa (yleensä): keittiö valmistaa ruuan ilman voita, paistaa öljyssä eikä laita maustevoita päälle. Keittiöhygienia ja työntekijöiden ammattitaito ovat asioita, joihin voi kotimaassa lähes poikkeuksetta luottaa.

Perustallaaja ei välttämättä tajua, millainen projekti on saada sopiva annos eikä vain mieleistään annosta (en tykkää sipulista, saisko siihen lisäksi dipin, pihvi pitää olla mediummiinus). Ensiksi pitää tietää, mitä annokseen tulee. Ei osaa tilata ilman raakaa kananmunaa jossei tiedä eikä listassa viitata mitenkään siihen suuntaan, että annokseen sisältyy majoneesi esimerkiksi tortillaletun sisään. Kun ei kuitenkaan joka ravintolassa joka ruualla jaksaisi kerrata "Olen allerginen... tuleeko annokseen mitään näistä ja jos tulee, voiko ne jättää pois tai korvata?" ja sitten jos/kun annos tulee virheellisenä joko keittiön tahi tilaajan virheen takia eikä riitä että juuston nyppii päältä pois, pitää se lähettää takaisin ja odottaa lisää samalla kun kanssaruokailijat joko antavat ruokansa jäähtyä tai syövät puolet omasta annoksestaan sillä aikaa kun uusi tilaus valmistuu.

Ulkomailla tilanne voi olla eri riippuen maasta; oma kielitaito, tarjoilijan kielitaito ja keittiötyöntekijöiden kielitaito sekä ammattitaito ratkaisee miten kanssakäyminen ja lopputulos onnistuu. Tiettyä varovaisuutta ja suodatusta pitää noudattaa kun valitsee ruokailupaikkaa: ulkoinen olemus ja siistiys, työntekijöiden olemus sekä ruokalista ja siltä löytyvät kuvaukset annoksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti